08. április 2020

Ing. Takács Pál - alkotások képekben

Takác Pál

Egy felső- bodrogközi kis falucskában, Kisújlakon született. 1991 óta Nagymihályban él. A művészet iránti vonzalom már alapiskolás korában megnyilvánult. Bár sokat rajzolt és festett, életpályaként mégis a műszaki területet választotta.

Miután 1974-ben éretségit szerzet a Losonci Építészeti szakközépiskolán, tanulmányait a Brünni Katonai Akadémián folytatta opto- elektronikai szakon. A tanulmányai mellet is foglalkozott a művészettel. Ez időben fejlesztette ki az ún. gyurmafestészetet.
1979-ben fejezte be tanulmányait és elektromos mérnöki diplomát szerzett, mely után elkezdte a katonai pályafutását.
A képzőművészet iránti érdeklődése továbbra is megmaradt, a szabadideje nagy részét a festészetnek szentelte. A gyurma és olajfestészeten kívül, üvegfestészettel is próbálkozott.

Képeit önálló kiállításokon is bemutatták:
- 1984 – Zatecen
- 1987 – Breznóbánya
- 2008 – Királyhelmec, Nagymihály, Szobránc, Karcsa
- 2009 – Terebes
- 2010 – Sirava, Szeretva
- 2011 – Kisújlak
- 2012 – Rozgony

A harmadik évezred első éveiben festményeivel rendszeres résztvevője volt a FESTŐ PALETTA amatőr festők országos versenyének, ahol 2007-ben az egyik gyurmaképe bejutott a verseny országos döntőjébe. Azóta fafaragással, 2015-től pedig drótszobrok készítésével is foglalkozik.

A katonai pályafutásának befejeztével, szülőfalujában hétvégi házat vásárolt, ahol az utóbbi évtizedben sok időt töltött. Az ottani időtöltéseinek egyike a szülőföldje hagyományainak és érdekes történelmi mozzanatainak felkutatása. Az e téren szerzett tapasztalatait és észrevételeit, valamint a régió felfedezésével kapcsolatos elképzeléseit foglalta írásba.

Posted on 08. április 2020