30. április 2020

Ékszerekbe rejtett szépség - Tamás Lilla

Tamás Lilla - Királyhelmeci lakos - sujtás ékszerek készítője.

Mindig is szerettem a kézműveskedést. Mint gyerek látogattam a Kiráyhelmeci Művészeti Alapiskola képzőművészeti tagozatát. A középiskolai éveimben viszont kimaradt a művészet. Felsőfokú tanulmányaimat a Kassai Műszaki Egyetemen folytattam s ebben az időszakban újra visszatért életembe az alkotás, mivel műszaki rajzokat rajzoltam, úgy kézzel mint számítógéppel. Az egyetem végeztével egy asztalosműhelyben dolgoztam, ahol bútorok tervezésével foglalkoztam, ahol szintén nagy örömmel és szeretettel tudtam kreativitásomat érvényesíteni.

Amikor családot alapítottunk a férjemmel, és megszületett  a kislányunk, kezdett hiányozni a művészet és a kreativitás az életemből. Ekkor kezdtem el saját részemre különféle ékszereket készíteni. Megkeresett az egyik ismerősöm, akinek konkrét elképzelése volt, hogy milyen ékszert szeretne. Sujtásból készült fülbevalóra vágyott. A világhálón keresztül tanulmányozni kezdtem, hogyan is készülnek ezek az ékszerek. Belevágtam, s elkészítettem részére a vágyott fülbevalót, s közben én is beleszerettem. Így kezdődött a szerelem, ami nélkül ma már el sem tudnám képzelni napjaimat. Egyre több és több segédanyagot vásároltam, s a kész munkákat a saját facebook oldalamon nyilvánosságra hoztam. Nagyon sok ismerősömnek tetszett a munkám, majd egyre több felkérést kaptam, hogy saját kérésre és saját elképzelés alapján ékszereket gyártsak.

A következő lépés az volt, hogy olyan internetes oldalt hoztam létre, ahol mindenki számára nyilvánosságra tudtam hozni az elkészített ékszereimet. Nagyon precíz, igényes munka ez a fajta ékszerkészítés. Egy pár fülbevaló elkészítése több órányi munkát vesz igénybe. A gyereknevelés és a házimunka elvégzése mellett napközben nem sok időm marad, ezért többnyire éjjel dolgozom. Férjem segítségével kialakítottunk egy dolgozósarkot, ahol egy speciális lámpa segítségével éjjel sem gond az alkotás. Az ékszereim külföldön is érdeklődőkre találtak. Többek között Libanonból, Ausztriából, Magyarország több pontjáról kaptam már megrendelést, ezen kívül Amerikába is több alkalomból vittek ajándékként. Nagyon büszke vagyok az esküvői szettjeimre, hiszen elegáns, nem hétköznapi alkalom egy esküvő, mégis nagyon sokan viselték már büszkén azon a felejthetetlen nagy napon.

Ékszereimmel többször vettem már részt kiállításokon. Legelőször Bacskában esküvői kiállításra kaptam meghívást, majd az önkormányzatok meghívására több rendezvényen meg tudták tekinteni termékeimet az érdeklődők, mint pl. Királyhelmecen a Bodrogközi Kulturális Fesztiválon, Nagykaposon az őszi vásáron, Nagytárkányban a Márton-napi Libagaliba fesztiválon, Kistárkányi szilvanapon.

A hobbiból mára szenvedély lett. Jelenleg minden vágyam az, hogy rövid időn belül kisebb vállalkozást tudjak indítani a kézműves munkáim segítségével. Bízok benne, hogy sikerülni fog. Jó érzés, ha az alkotásaimmal örömet szerezhetek másoknak.

Posted on 30. április 2020