30. apríl 2020

Krása ukrytá v šperkoch - Lilla Tamášová

Lilla Tamášová - občianka mesta Kráľovský Chlmec a tvorkyňa šperkov zo šujtášu.

Vždy som mala rada remeselníctvo. Už ako malá som navštevovala základnú umeleckú školu v Kráľovskom Chlmci. Počas štúdií na strednej škole som sa remeslu nevenovala, avšak na Technickej univerzite som znova dostala príležitosť tvoriť a to technickým kreslením ručne a na počítačových programoch. Po vyštudovaní som pracovala v stolárskej dielni, kde som navrhovala rôzne nábytky, ktoré som robila s nadšením, so zapojením mojej vlastnej kreativity.

Keď sme si s manželom založili rodinu a narodila sa nám dcérka, po čase mi začalo chýbať tvorenie. Vtedy som začala vyrábať ručne rôzne šperky pre seba. Vyhľadala ma jedna známa s konkrétnou predstavou šperku, ktorú by chcela. Boli to náušnice zo šujtášu.

Cez internetové stránky som sa začala učiť ako sa to presne robí. Pustila som sa do toho a vyrobila som pre ňu tie vysnívané náušnice, do ktorej som sa zamilovala aj ja. Takto sa to celé začalo a teraz si ani neviem predstaviť svoj život bez toho. Čoraz viac materiálov som si objednávala a svoje vlastnoručné hotové šperky som si vyložila na svoju osobnú stránku na Facebooku. Mnohým mojím známym sa páčila moja tvorba a čím ďalej tým viac objednávok som dostávala na vyhotovenie týchto šperkov. Niektoré boli konkrétne, iné podľa vlastnej fantázie.

Ďalším krokom bolo to, že som si vytvorila stránku, kde všetci môžu vidieť a sledovať moje výrobky. Je to veľmi precízna a časovo náročná výroba šperkov. Výroba jedného páru náušníc zaberá niekoľko hodín ba niekedy aj dní. Pri staraní sa o dcérku  a vedení domácnosti nemám príliš veľa voľného času počas dňa, preto pracujem hlavne v noci. S manželom sme si pre mňa vytvorili pracovný kútik, kde mi pomáha aj špeciálna lampa, s ktorou nie je problém pracovať aj v noci.

Moje šperky majú veľkú obľubu aj v zahraničí. Šperky si už objednali aj z Libanonu, Rakúska a z rôznych krajoch Maďarska, niektoré moje šperky putovali aj do Ameriky ako darčeky. Som veľmi pyšná na svoje svadobné sety šperkov, ktoré nosili moje objednávateľky na svojich svadbách a tým preukázali svoju vďaku a dôveru. Moje šperky som už vystavovala na rôznych výstavách. Prvé moje pozvanie som dostala na svadobnú výstavu. Časom som dostávala ďalšie pozvania na výstavy, ako Medzibodrožský kultúrny festival v Kráľovskom Chlmci, Veľkokapušiansky jarmok vo Veľkých Kapušanoch, Svätomartinský festival vo Veľkých Trakanoch a Deň sliviek v Malých Trakanoch.

Zo záľuby sa stala vášeň. Momentálne je mojím cieľom vytvoriť podnik s mojimi vlastnoručne vyrobenými šperkami. Verím, že sa mi to podarí v čo najkratšom čase. Pre mňa je veľmi potešujúce, ak sa podarí mojimi šperkami urobiť radosť iným!

Publikované dňa 30. apríl 2020