07. április 2020

A Regionális Könyvtár ajánlásai

Kedves Olvasóink!

A COVID-19 vírus terjedésére vonatkozó jelenlegi helyzet sajnos nem teszi lehetővé a könyvtárak látogatását és a könyvkölcsönzést sem. Napjainkban azonban az irodalomnak fontos szerepe van életünkben és egyéni kultúránk csiszolásában, ezért is szeretnénk az olvasást kedvelő fiatalok és idősebbek figyelmébe ajánlani alábbi cikkünket, mely áttekintést nyújt könyvtárunk legkeresettebb és legolvasottabb szlovák és magyar nyelvű köteteiről. Ajánlásunkat az elmúlt időszak legolvasottabb könyvei alapján állítottuk össze, melyek közül mindenki megtalálhatja a számára legközelebb álló stílust.

A legkeresettebb műfajok közé tartoznak a romantikus és kalandregények, valamint a fordulatos krimik és thrillerek, fantasztikus regények – ezek azok az érzések, amiket mindennapjainkban keresünk és a kötetek lapjai között meg is találjuk.„Lapozzunk” fel tehát közösen néhány izgalmas regényt, melyek bemutatásával szeretnénk tartalmasabbá tenni az otthon töltött hétköznapokat:

1. Borsa Brown - Gyalázat trilógia

A Gyalázat-trilógiában az írónőtől megszokott módon, titkos világba enged betekintést. Ezúttal egy elzárt közösségbe, az amishok világába, mely bővelkedik érzelmi magasságokban és mélységekben egyaránt.  Az első kötetben a Gyalázat és hit című könyv Dorothy Millert, a Sarasotában élő fiatal amish lány mindennapjait mutatja be, és hogy hogyan talál rá a szerelem. A Gyalázat és szenvedély című részben kiderül, hogyan folytatódik Dorothy, Gregory és szerelme Samuel története. A sorozat befejező kötetében kiderül, hová vezetett Dorothy, Gregory és Samuel különös, olykor fájdalmas, máskor szívmelengető utazása.

2. Emily Gunnis – A lány a levélből

Egy szívszaggató levél. Egy külvilágtól elzárt lányanya. Egy megoldandó rejtély. 1956. Amikor Ivy Jenkins terhes lesz, családja a megesett lányok számára fenntartott rideg és kegyetlen St. Margaret anyaotthonba küldi, hogy elrejtse a világ szeme elől szégyenét. Kislányát akarata ellenére örökbe adják, és ezt Ivy soha nem fogja tudni kiheverni.

3. Edith Eva Eger – A döntés

Dr. Edith Eva Eger tizenhatéves volt, amikor a nácik megérkeztek magyarországi szülővárosába, Kassára, és családjával együtt Auschwitzba hurcolták. Szüleit a hírhedt náci orvos, Joseph Mengele küldte gázkamrába, aki később arra kérte Edithet, hogy táncolja el a Kék Duna keringőt - jutalmul egy vekni kenyeret kapott. Edith a nővérével együtt túlélte a borzalmakat, és úgy döntött, megbocsát fogva tartóinak, és mindennap élvezi az életet. Évekkel a kiszabadulását követően egyetemre ment és pszichológusnak tanult, ma pedig többek között bántalmazott nőknek, poszttraumás stresszel, függőséggel vagy gyásszal küszködőknek segít. A döntés egyszerre memoár és útmutató, melynek célja, hogy mindannyiunknak segítsen kiszabadulni saját elménk börtönéből. Dr. Eger műve reményt és lehetőséget ad mindazoknak, akik meg akarnak szabadulni a fájdalomtól és a szenvedéstől. Akár rossz házasság, mérgező család vagy gyűlölt munkahely börtönében sínylődnek, akár önmagukat korlátozó hiedelmek szögesdrótja tartja őket fogva a saját elméjükben, ez a könyv arra tanít, hogy a körülményektől függetlenül dönthetünk úgy, hogy az örömöt és a szabadságot választjuk.

Posted on 07. április 2020