12. október 2022

X. Svätomartinský festival - LibaGaliba

miesto | Veľké Trakany
termín | 15. október 2022
organizátor | KCMaP Kráľovský Chlmec, obec Veľké Trakany

Kultúrne centrum Medzibodrožia a Použia v Kráľovskom Chlmci, kultúrne zariadenie Košického samosprávneho kraja a obec Veľké Trakany, usporiadajú dňa 15. októbra 2022 X. ročník tradičného a veľkolepého festivalu pod názvom „LibaGaliba“, ktorý bude aj tento rok doplnení jarmokom domácich produktov.

Festival sa uskutoční pod záštitou Ing. Rastislava Trnku, predsedu Košického samosprávneho kraja. Hlavným organizátorom je Kultúrne centrum Medzibodrožia a Použia, kultúrne zariadenie KSK a obec Veľké Trakany.     

„Oslavy sv. Martina siahajú do dávnej minulosti. Ich spojenie s gurmánskymi dobrotami z husaciny a ochutnávkou mladého vína sú symbolom hojnosti, radosti a zábavy a neodmysliteľne patria k jesennému obdobiu“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. O vynikajúcu náladu sa popri husacích dobrotách postarajú živé koncerty hudobných skupín, vystúpenia folklórnych a speváckych súborov a dedinské detské hry doplnené o jarmočné programy.

Návštevníci dostanú možnosť ochutnať pravú nefalšovanú husacinu, lokálne vína či nezameniteľnú trakanskú slivovicu. Umenievo varení husacích špecialít predvedú v gastronomickej súťaži družstvá stredných odborných škôl, reštaurácií a miestnych samospráv. Hosťami súťaže budú herci košického divadla Thália. V rámci festivalu sa predstavia aj majstri tradičných remesiel a nebudú chýbať ani ukážky ľudových zvyklostí, ako dlávenie kyslej kapusty, driapačky, mrvenie kukurice, varenie lekváru, a ďalšie. Neodmysliteľnou súčasťou podujatia bude výstava jesenných kreatívnych kompozícií od žiakov základných a stredných škôl z Medzibodrožia a Použia na tému: Husiar Maťo.

Svätomartinský festival je spolufinancovaný Košickým samosprávnym krajom a Fondom na podporu kultúry národnostných menšín KULTMINOR.

Podrobný program festivalu nájdete nižšie. 

Tešíme sa na Vás!

Mgr. Andrea Pakostová
riaditeľka KCMaP

Publikované dňa 12. október 2022