07. apríl 2020

Odporúčania knihovníkov Regionálnej knižnice

Milí čitatelia!

Súčasná mimoriadna situácia, ktorá je spojená so šírením koronavírusu COVID-19, bohužiaľ zasiahla aj knižnično-výpožičnú službu našej knižnice pre verejnosť. Literatúra je napriek nepriaznivým podmienkam dôležitou súčasťou pri formovaní duševnej a kultúrnej výchovy každého z nás,  preto by sme pre milovníkov kníh všetkých vekových kategórií radi odporučili prehľad  najvyhľadávanejších kníh a bestsellerov v slovenskom a maďarskom jazyku. 
Odporúčania sme zostavili na základe najčítanejších publikácií za posledné obdobie, z ktorých má každý čitateľ možnosť nájsť svoj najobľúbenejší žáner. Spomedzi najpopulárnejších žánrov sem patria romantické a dobrodružné romány, taktiež detektívky, trilery a fantastické romány, ktorých tematické zameranie vyhľadávame najviac v každodennom živote.
Spoločne si teda „prelistujme“ pár kníh zo zoznamu najvzrušujúcejších románov, ktoré spríjemnia Váš čas strávený medzi stenami domova:

1. Jozef Karika - Trhlina

Táto kniha vznikla zvláštnym spôsobom. Po vydaní mysteriózneho trileru Strach sa autorovi ozval človek, ktorý mu vyrozprával naozaj desivý príbeh. Jozef Karika jeho rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval, ktoré spracoval do tohto románu. Na jej stránkach rozmotáva veľmi tajomný, tragický a hrôzostrašný prípad. Zároveň poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľné miznutie ľudí v pohorí Tribeč.

2. Táňa Keleová-Vasilková – Tri sestry

Viera je učiteľka. Má rada svoju prácu, rodinu. Len dcéra Liv dospieva akosi prirýchlo. Lucia je matka dvoch malých chlapcov, ktorí potrebujú veľa lásky a pozornosti. V manželovi Tomášovi však oporu nenachádza. Najmladšia Ema je slobodná. V láske sa jej nedarí, ale stále verí, že raz sa dočká. Tri sestry a mama, na ktorú dvom z nich nezostáva čas. Mama tuší, že pre dobro jej najdrahších treba niečo urobiť, kým nie je neskoro.

3. Marek Vagovič a kolektív – Umlčaní

Kniha Umlčaní je príbehom Jána a Martiny. Cez autentické výpovede rodiny, priateľov, učiteľov a kolegov skladá pôsobivú mozaiku dvoch mladých životov, ktoré vo veku 27 rokov umlčala ruka nájomného vraha. Na portréte Jána a Martiny sa podieľalo 14 novinárov pod vedením šéfa investigatívy Aktuality.sk Mareka Vagoviča. Autori navštívili aj miesta, kde Ján a Martina vyrastali a ktoré kreovali ich osobnosť. Súčasťou portrétu je pohľad do zákulisia novinárskej práce. Samostatnú časť knihy tvoria odhalenia Jána Kuciaka zasadené do politických súvislostí, prvý a jediný profilový rozhovor s Jánom Kuciakom a nechýba ani prelomová reportáž o prepojení talianskej mafie na najvyššie poschodia slovenskej politiky.
Kniha je poctou dvom odvážnym mladým ľuďom aj pokračovaním ich odkazu. Spájal ich zmysel pre spravodlivosť a život v pravde, ktorá môže zmeniť každého z nás.

Publikované dňa 07. apríl 2020

Prečítajte si tiež